Besvär

Som naprapat undersöker, diagnostiserar, behandlar och rehabiliterar man smärttillstånd och nedsatt funktion i rörelse- och stödjeorganen. Syftet är att identifiera och behandla besväret och även bakomliggande orsak. Då människan är en komplex maskin gäller det att förstå hur svagheter eller inskränkningar kan påverka en helt annan del av kroppen. Utöver att behandla nedsatt funktion och smärta i ryggradens alla delar behandlar en naprapat även besvär från kroppens övriga leder samt specifika smärttillstånd och diagnoser som till exempel:

Spännings-
huvudvärk

Spänningshuvudvärk är den vanligaste formen av huvudvärk. Oftast upplevs den som ett tryck över huvudet eller fram mot pannan.
Det finns olika orsaker till spänningshuvudvärk men ofta hänger det ihop med stress och/eller dålig ergonomi.

Nackspärr

Nackspärr är en kramp i nackmuskulaturen som gör att du får ont och blir stel i nacken. Vanligtvis är det bara ena sidan som blir påverkad. Nackspärr kan uppkomma om man är stressad, om man har sovit i en obekväm ställning eller gjort en hastig rörelse.

Tennisarmbåge

Tennisarmbåge innebär värk på utsidan på av armbågen och detta beror på en överansträngning av underarmens muskler. Det kan då bli svårt att greppa saker eller att knyta näven hårt. Ibland kan det även göra ont nattetid.

Ryggskott

Det är väldigt vanligt att ha ont i ländryggen och ibland kommer den hastigt som ett hugg och då kallas det ryggskott. Ofta uppkommer det i samband med ett lyft eller en sidovridning.

Diskbråck / Ischias

Om du har diskbråck så har en disk som ligger mellan ryggradens kotor brustit och buktar in mot ryggradskanalen. Det är vanligt och gör ofta inte så ont. Men om disken trycker mot ryggmärgen eller nervrötterna, kan det hända att du får ont i ryggen eller ischias, som är en strålande smärta i benet.

Löparknä

När du får löparknä har senan längs utsidan av knät blivit överbelastad. Det gör ont och en del kan få långvariga besvär, men du blir oftast bra.
Du kan få löparknä om du börjar träna mer än vad kroppen är van vid. Det är vanligast att råka ut för löparknä om du löptränar mycket.

Hälsporre

När du har hälsporre brukar det göra ont under eller på insidan av hälen när du går och står. Smärtan brukar gå över när du gått en stund.
Det är senfästet och inte själva hälsporren som gör ont. Man kan få långvariga besvär av hälsporre, men de brukar gå över med tiden. Efter ett år är de flesta bra.